Tips voor productief thuiswerken

thuiswerkplekAls je thuiswerk hebt gevonden dan is het natuurlijk belangrijk dat je netjes werk aflevert. Dat betekent dat je genoeg tijd aan het werk besteed en dat je jezelf er goed op kunt concentreren.

Dat kan soms best wel moeilijk zijn, want net zoals het heel handig is om thuis te werken kan het ook lastig zijn. Afleidingen zijn vlakbij en voor je het weet verlies je veel tijd en energie aan privézaken terwijl je eigenlijk zou moeten werken.

Hoe zorg je dus dat je een omgeving voor jezelf creëert waarin je optimaal tijdens het thuiswerk kunt presteren?

  • Sta op tijd op en zorg dat je goed ontbijt. Hoe meer werk je gedaan krijgt tijdens de ochtenduren, des te gemotiveerder blijf je de rest van de dag, Het is meestal geen gek idee om de dag zoveel mogelijk volgens dezelfde routine te laten verlopen. Zo merk je namelijk aan jezelf wanneer je een mindere dag hebt waarop het allemaal wat minder wil vlotten. als je dat herkent ben je ook beter in staat er wat aan te doen.
  • Doe eerst de belangrijkste werkzaamheden. Mocht je dan toch wat inzakken in het verloop van de dag dan weet je zeker dat je die belangrijke taken goed hebt gedaan en dat ze af zijn. Je kunt de minder dringende zaken dan tot later op de dag bewaren. Stel ook een lijstje op voor jezelf met de taken die je die dag echt gedaan moet hebben en doe hard je best die doelen te halen. Zo kun je jezelf trainen in thuiswerken want doelen halen werkt motiverend.
  • Wie ervan houdt om flink door te werken kan in de valkuil trappen van te lang achter elkaar door werken. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om de hele dag enorm gemotiveerd te blijven en 100% concentratie te behouden. Daarom kun je de dag het beste in vaste blokken indelen van hooguit twee uur aaneengesloten werken. Neem tussen die blokken een pauze. Je doet er goed aan om tijdens je pauze ook aan lichaamsbeweging te doen.
  • Maak een werkplek waar je echt alleen maar bezig bent met je werk. Als je wilt ontspannen doe je dat ergens anders. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om als je werkt ook alleen met het werken bezig te zijn en niet met andere afleidende zaken. De pauze breng je dus niet op je “werkplek” voor en het liefste werk je niet achter je computer maar gewoon aan tafel. Werktijd betekent werken en pauze betekent ontspannen. Eten tijdens je werk is namelijk geen pauze, wat je jezelf ook wijsmaakt!

Lukt het je met deze tips om je thuiswerkdagen productief te krijgen en houden? Of wil je andere tips met ons delen die je hebben geholpen? Stuur dan je reactie in zodat we je tip kunnen toevoegen!

Geef een reactie